Groene stroom ook rechtse hobby

Groene stroom ook rechtse hobby

15-09-2011 15:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ook rechtse kiezers vinden duurzame energie cruciaal voor de toekomst van Nederland. Van de PVV-stemmers vindt 79 procent dat duurzame energie belangrijk is voor Nederland. Voor VVD-stemmers is dit zelfs 87 procent.

De cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek in opdracht van Zeekracht, een bedrijf dat windmolens in de Noordzee wil plaatsen. PVV- en VVD-stemmers zijn de enige groep waarvan niet meer dan 90 procent positief tegenover duurzame energie staan. Stemmers van GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn het meest enthousiast over duurzame energie; slechts 2 procent van hen vind groene stroom onbelangrijk.

"Het onderzoek laat zien dat schone energie geen linkse hobby is."

- Ron Wit, voorzitter Zeekracht.

Wanneer de stemgerechtigden het voor het zeggen hadden, zouden zij het geld dat beschikbaar is voor energievoorzieningen, 6 miljard euro in totaal, anders besteden. Waar de overheid €1,3 mrd  beschikbaar stelt voor duurzame energiebronnen, willen de respondenten gemiddeld €3 mrd hieraan uitgeven. Dit moet ten koste gaan van de riante belastingvoordelen voor energieslurpers als de zware industrie en brandstof voor vliegtuigen.

Aanhang coalitie verdubbelt budget

Opvallend genoeg willen aanhangers van de huidige coalitiepartijen CDA en VVD €2,7 mrd aan duurzame energiebronnen uitgeven; ruim twee keer zoveel als het kabinet. PVV-stemmers zouden daar zelfs nog 200 miljoen bovenop willen doen.

De resultaten van het onderzoek komen overeen met de resultaten van een wereldwijde test, van drie maanden geleden. Uit deze test, in opdracht van windturbinefabrikant Vestas, kwam als resultaat dat negen op de tien mensen voor duurzame energie is. Voor dit onderzoek werden 31.000 mensen in 26 verschillende landen geënquêteerd.

Bron: Zeekracht

Foto: Paul Robinson via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie