Komende vijf jaar geen schaliegasboringen in Nederland

schaliegas

10-07-2015 16:28 | Door: Willemien Groot

De komende vijf jaar wordt in Nederland niet naar schaliegas geboord voor commerciële doeleinden. Eind dit jaar moet duidelijk zijn of schaliegas rendabel is. Alleen de overheid geeft vergunningen af voor proefboringen.

Het vijfjarig verbod volgt op het voorstel van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Volgens het kabinet is het onduidelijk of schaliegaswinning rendabel is.

Kamp ziet schaliegas als mogelijk alternatief voor de Nederlandse gasvoorraden in Groningen en de Noordzee. Als eind dit jaar blijkt dat het een reële optie is, fungeert alleen de overheid als opdrachtgever voor proefboringen. 

Omstreden

Schaliegaswinning is omstreden. Het gas zit diep onder grond in leisteenlagen. Boringen zouden schade kunnen veroorzaken. Volgens waterleidingbedrijf Vitens bestaat het risico op vervuiling van het grondwater. Ook Duitsland en België hadden bezwaar aangetekend tegen de Nederlandse plannen. Zij vrezen ook voor besmetting van het drinkwater en schade aan het milieu.

Een aantal gemeenten willen de boortorens niet binnen hun gemeentegrenzen. Nieuwe vergunningen aan olie- en gasmaatschappijen waren al eerder opgeschort. Het Britse mijnbouwbedrijf Cuadrilla wilde onder meer gaan boren bij het Brabantse Boxtel en Helvoirt. Dat is nu definitief van de baan. Vergunningen voor exploratie die eerder aan bedrijven zijn afgegeven, worden niet verlengd.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Rijksoverheid, Foto: Seldom Scene Photography, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie