Deense windparken produceren 40 procent te veel

windturbine

14-07-2015 13:42 | Door: Thijs ten Brinck

De Deense windmolens wekken bij gunstig weer veel meer groene stroom op dan het land zelf gebruikt. Dikke kabels naar Noorwegen, Zweden en Duitsland nemen de duurzame overschotten op.

Op 9 en 10 juli dekten windturbines in Denemarken ruim 100 procent van het elektriciteitsverbruik van het land. In de avond, toen het stroomverbruik daalde maar de wind niet ging liggen, steeg dat percentage zelfs naar 140 procent.

“Dit toont aan dat een wereld die volledig op hernieuwbare energie draait, geen fantasie is”, zegt Oliver Joy, woordvoerder van de European Wind Energy Association in The Guardian. “Als we dit in heel Europa mogelijk willen maken dan is het essentieel dat we de verouderde elektriciteitsnetten flink opwaarderen en stroom gaan verhandelen op één uniforme markt.”

Dikke stroomkabels

Grote onderzeese stroomkabels verbinden Denemarken met Noorwegen en Duitsland. Beide buurlanden nemen tijdens winderige dagen in Denemarken stroomoverschotten op. Noorse en Duitse waterkrachtcentrales fungeren daarbij als grote batterij. Bij goedkope stroomoverschotten worden de turbines ingezet om water omhoog te pompen.

In Europa ontstaat langzaam maar zeker een groot grensoverschrijdend elektriciteitsnetwerk. Via dikke kabels en gelijkstroom transformators wisselen landen gigawatts aan, vaak hernieuwbare, stroom met elkaar uit.

Ook tussen Denemarken en Nederland is een HVDC-gelijkstroomkabel in aanbouw. Vanaf 2019 kan deze kabel 700 megawatt elektriciteit transporteren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Guardian | Foto: lamoix, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie