Zonnehitte geconcentreerd opslaan in zand van 1.000 graden

csp

15-07-2015 09:37 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse Sandia Lab werkt aan een efficiënte manier om zonne-energie op te slaan bij hoge temperaturen. De zonnehitte kan na zonsondergang een stoomturbine aandrijven.

De Sandia National Laboratories hebben in een testzonnecentrale in New Mexico een prototype geïnstalleerd dat zonnewarmte opslaat in de toren van de concentrated solar power (CSP) energiecentrale.

“Deze technologie maakt het mogelijk om te werken bij hogere temperaturen en met een efficiëntere energieomzetting”, zegt Cliff Ho, ingenieur bij Sandia Labs. “Ons vallende-deeltjes-concept zal de kosten van CSP-zonnecentrales omlaag brengen en het eenvoudiger maken om ook ’s nachts en op bewolkte dagen zonnestroom te genereren.”

Concentrated solar power

CSP-zonnecentrales richten met draaibare spiegels zonnewarmte op een centrale buisleiding of een toren. De geconcentreerde zonnehitte wordt gebruikt om een stoomturbine aan te drijven, net zoals in energiecentrales die steenkool, aardgas of biomassa als hittebron gebruiken.

CSP-zonnecentrales zijn alleen geschikt voor gebieden met veel direct zonlicht. Maar ook daar schuift zo af en toe een wolk voor de zon. Om op die momenten, en ook na zonsondergang, elektriciteit te blijven produceren maken steeds meer CSP-centrales gebruik van warmte-opslag.

Bestaande opslagsystemen slaan warmte op in gesmolten zout, bij een temperatuur rond de 600 graden Celcius. Het prototype van Sandia maakt gebruik van een zandachtig materiaal, dat door het focuspunt van de zonnespiegels valt. De korrels behouden een vaste vorm tot temperaturen boven de 1.000 graden.

Dankzij de hogere temperatuur is een hogere efficiëntie haalbaar. Ook is het nieuwe systeem lichter en compacter omdat de opgeslagen energie stijgt met de temperatuur. De efficiëntie van de energieopslag wordt geschat op 90 procent. De test loopt nog tot het einde van het jaar.

Bekijk een filmpje van het prototype (de vallende deeltjes zijn alleen op hoge resolutie te herkennen).

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Sandia Labs | Foto: Justin Elliott, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie