Belgen en Nederlanders bouwen samen recordzonnecel

perovskiet

15-07-2015 12:28 | Door: Thijs ten Brinck

Het Vlaamse Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (Imec) heeft een perovskietzonnecel gemaakt met een efficiëntie van 11,3 procent. Een record voor zonnecellen van dit innovatieve materiaal.

Imec heeft de efficiëntie van ruim 11 procent gemeten op een zonnecel met een oppervlak van 16 vierkante centimeter. Het lijkt een doorbraak op weg naar schaalbare productie van de veelbelovende  technologie.

“We blijven de omzettingsefficiëntie van perovskietzonnecellen gestaag verbeteren en richten ons tegelijkertijd op de productieprocessen die industriële toepassing mogelijk maken”, zegt Tom Aernouts, R&D manager bij Imec. “Onze expertise in organische zonnecellen helpt ons snel voortgang te maken. Uiteindelijk mikken we op een omzettingsrendement van meer dan 20 procent.”

Perovskietrecords

Een efficiëntie van 20 procent of lijkt inderdaad haalbaar. Een ander onderzoeksteam zette eerder al een record van 20,1 procent neer.Dat Koreaanse team maakte echter een mini-zonnecel met een oppervlakte van 0,1 vierkante centimeter. De zonnecel van Imec is 160 keer groter.

Het complexe kristalmateriaal perovskiet is een alternatief voor silicium in de productie van zonnepanelen. Het is in dunne lagen aan te brengen op verscheidene materialen en kan de productie van zonnestroom naar verwachting flink goedkoper maken.

Solliance

Imec werkt, samen met industriële partners en andere onderzoeksinstituten uit Nederland, Duitsland en Vlaanderen, binnen het Solliance-programma aan de doorbraak van dunnefilmzonnecellen.

Het Australische bedrijf Dyesol is recent aangehaakt bij het Solliance-programma, met als doel om de perovskiettechnologie te combineren met bouwmaterialen. Het bedrijf wil stalen dak- en gevelpanelen produceren die zonne-energie opwekken.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Imec, SeeNews, PV Tech | Foto: Imec

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie