Eneco opnieuw naar rechter voor gelijke behandeling daklozen

zonnepanelen

16-07-2015 12:06 | Door: Thijs ten Brinck

Energiebedrijf Eneco gaat samen met de energiecoöperatie LochemEnergie in hoger beroep in een zaak over energiebelasting, zonnepanelen en huishoudens zonder zonnig dak.

LochemEnergie en Eneco procederen verder in een poging om mensen die investeren in collectieve zonneparken dezelfde belastingvoordelen te bieden als mensen die zonnepanelen installeren op eigen dak.

De laatste groep mag de opbrengst van de panelen verrekenen met het eigen stroomverbruik maar ‘daklozen’ betalen belasting voor de levering van de energie. LochemEnergie en Eneco verloren de rechtszaak in eerste aanleg, maar gaan nu samen in hoger beroep.

“We hebben de indruk dat de rechter onvoldoende rekening houdt met het feit dat de zonnepanelen gehuurd worden door de leden van de coöperatie zelf”, zegt Paul Stolte van LochemEnergie. “Dat verdraagt zich niet met de veronderstelling dat de stroom door Eneco geleverd zou worden.”

Ongelijkheid bij zonnecollectieven

Ook burgers zonder geschikt dak willen volgens de energiebedrijven bijdragen aan energietransitie. Deze groep krijgt voor dezelfde investering in duurzame stroom nu veel minder financieel rendement dan de huishoudens die de zonnepanelen achter de eigen meterkast kunnen aansluiten.

“Uiteindelijk gaat het om de principiële vraag waarvoor deze casus is gestart”, zegt Stolte.” Waarom moet je als eigenaar of huurder van zonnepanelen op andermans dak wél belasting betalen en hoef je dat als eigenaar van zonnepanelen op je eigen dak niet?”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Eneco, De Stentor | Foto: Eneco

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie