Europa geeft groen licht voor schaliegasboringen

Europa geeft groen licht voor schaliegasboringen

22-11-2012 11:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Lidstaten mogen zelf bepalen of zij schaliegas gaan winnen, mits deze aan strikte regels voldoen. Een moratorium werd afgewezen.

Dat is de uitkomst van twee resoluties die woensdag in het Europees Parlement (EP) werden aangenomen. Ondanks oog voor de schadelijke gevolgen  en de oproep tot sterke wet- en regelgeving voor de winning van schaliegas bleef een Europees moratorium uit.

Aanleiding voor de resoluties vormen twee rapporten van de vaste milieu- en industriecommissies van het Parlement. De milieucommissie onderzocht de milieugevolgen van schaliegas terwijl de industriecommissie keek naar de gevolgen voor industrie en energie.

Schaliegas eigen keuze

Lidstaten mogen nog steeds zelf bepalen of zij schaliegas willen exploiteren of niet. Voorstanders van de resoluties zijn teleurgesteld dat schaliegas niet definitief van de agenda verdwijnt.

In Polen, het land met de grootste schaliegasvoorraad in Europa,  haalt men opgelucht adem. “We zullen Europa hardnekkig blijven laten zien dat de productie van schaliegas zinvol is,” reageerde de Poolse premier Donald Tusk.

DuurzaamBedrijfsleven.nl inventariseerde eerder hoe terecht de zorgen over schaliegas zijn en wat een eventuele opmars van schaliegas betekent voor de transitie naar een groene energievoorziening.

Bron: Europees Parlement

Foto: Daniel Foster

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie