Huishoudens gebruiken minder stroom

Huishoudens gebruiken minder stroom

23-11-2012 10:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Huishoudens gebruiken al tientallen jaren structureel minder gas. Na jaren neemt nu ook het stroomverbruik af, dankzij energiezuinige apparaten.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut ECN, belangenbehartiger Energie-Nederland en brancheorganisatie Netbeheer Nederland dat vrijdag is gepubliceerd.

Meterstand

Sinds 2010 is in een jaar tijd het electriciteitsverbuik per huishouden 5 procent afgenomen, bijna 170 kilowattuur. In 2011 verbruikten Nederlandse huishoudens gemiddeld 3312 kilowattuur. Een positieve ontwikkeling want vanaf 2000 nam het stroomverbruik per huishouden juist toe.

De afname komt vooral doordat energie-intensieve huishoudelijke apparaten bij vervanging worden ingeruild voor een zuiniger apparaat. Ook letten mensen door de economische crisis beter op de meterstand om hun elektriciteitsrekening in te perken.

Daar staat tegenover dat nieuwe stroomverslinders als grote platte televisies, smartphones en tablets de laatste tijd wel steeds populairder worden. De apparaten die de meeste elektriciteit er doorheen jagen zijn nog altijd de koelkast, vriezer, tv, wasdroger en wasmachine.

Gasverbruik een kwart gedaald sinds 2000

Het gemiddelde gasverbruik van Nederlandse huishoudens blijft sinds 2000 een constante afname laten zien, omdat woningen steeds beter zijn geïsoleerd en verwarmingsketels efficiënter worden. Vorig jaar was het gasverbruik 1484 kubieke meter, bijna een kwart minder ten opzichte van het gasverbruik in 2000.

De afgelopen jaren is de afname flink versneld, sinds 2010 is het gasverbruik in één jaar tijd bijna 80 kubieke meter afgenomen. Vergeleken met 30 jaar geleden is het gasverbruik zelfs meer dan gehalveerd.

Het rapport vermeldt niet wat de invloed is van steeds warmere winters op het gasverbruik van Nederlandse huishoudens.

Bron: Trouw Foto:  Mark Hooper

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie