Natuurbescherming plaatst windmolen op eiland vol zeevogels

vogels

27-07-2015 12:28 | Door: Thijs ten Brinck

Amerikaanse start-up Sheerwind heeft in opdracht van de Amerikaanse NGO The Nature Conservancy heeft een windturbine geplaatst op het atol Palmyra. De speciale turbine is veilig voor vogels.

Op het eiland Palmyra nestelen miljoenen zeevogels. Installatie van een conventionele windturbine was dan ook geen optie. Een Invelox trechterwindturbine van Sheerwind, uitgerust met netten bij de inlaat, is wel veilig voor de vogels.

“We willen onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen op het eiland”, zegt David Sellers van de The Nature Conservancy. “Gezien de restricties die hier gelden voor de hoogte, het welzijn van de vogelpopulatie en de relatief lage windsnelheden was Sheerwind’s concept de enige haalbare oplossing.”

Uitdagende locatie

De eilandengroep Palmyra, midden in de Stille Oceaan op ruim 1.500 kilometer van Hawai, is een natuurreservaat waar tot twintig mensen wonen en werken.

Samen met zonnepanelen en accu’s levert de trechterwindturbine van Sheerwind 95 procent van de energiebehoefte van het eiland. Het geïnstalleerd vermogen van de Invelox-windmolen vermeldt het persbericht niet.

Sheerwind claimt grote voordelen voor zijn innovatieve windturbine, die dankzij het venturi-effect veel efficiënter zou zijn dan conventionele windturbines. Aan die claims wordt door experts echter flink getwijfeld.

Voor Sheerwind is het project op Palmyra de eerste commerciële opdracht. In mei 2015 kondigde de Amerikaanse start-up een samenwerking aan met een bedrijf in Denemarken.

Bekijk een filmpje over het Invelox-concept en het venturi-principe. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Sheerwind, Cleantechnica | Foto: Conor Lawless, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie