Antiaanbakpan maakt zonnepanelen 50 procent beter

antiaanbakpan

28-07-2015 09:10 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers aan de University of Nebraska-Lincoln (UNL) hebben ontdekt dat multikristallijne zonnecellen meer duurzame stroom opbrengen als ze gemaakt worden met een antiaanbaklaag.

Hetzelfde principe dat regenjassen waterafstotend maakt, en zorgt dat een biefstuk in de pan niet vastkoekt, kan ook de productie van zonnepanelen verbeteren. Door gesmolten silicium uit te gieten over een ‘antiaanbaklaag’ ontstaan grotere siliciumkristallen.

“Het verschil is enorm”, zegt Jinsong Huang, onderzoeker aan UNL. “Omdat de nog gedeeltelijk vloeibare druppels silicium niet goed uitvloeien over de afstotende laag, groeien veel kristalkorrels samen.”

De kleine korrels die aan elkaar groeien tot grotere en regelmatige kristallen, kunnen de efficiëntie van zonnecellen met 50 procent verhogen. Op de grenslaag waar het ene siliciumkristal overgaat in een ander kristal, gaat namelijk een deel van de opgewekte zonnestroom direct weer verloren. 

Multikristallijn en monokristallen

De meeste zonnepanelen worden gemaakt uit silicium, in twee varianten. De meest efficiënte en duurste, zonnepanelen worden gemaakt uit monokristallijn silicium. Het halfgeleidermateriaal wordt hiervoor tijdens de productie zorgvuldig gesmolten en tot één massief kristal gevormd.

Goedkopere zonnecellen worden gemaakt uit multikristallijn silicium. Hierbij ontstaan er gedurende de snellere productiemethode meerdere kleine kristallen. Hoe groter de kristallen in deze zonnepanelen, hoe meer ze zich gedragen als de efficiëntere monokristallijne zonnecellen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: UNL | Foto: Joy, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie