Nederlandse stroomkabel brengt Noren en Duitsers in balans

Nederlandse stroomkabel brengt Noren en Duitsers in balans

04-12-2012 10:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duitsland en Noorwegen gaan verbonden worden met een onderzeese elektriciteitskabel. De Nederlandse kabel brengt de stroomvoorzieningen van beide landen beter in balans.

Het gaat goed in Duitsland met de transitie naar duurzame energie. Te goed. In het Noorden staan de windmolens af en toe zo hard te loeien dat het elektriciteitsnetwerk van omringende landen er bijna onder bezwijken. Zo waarschuwde Polen onlangs dat het nadenkt om zich te ontkoppelen van het Duitse netwerk.

Een nieuwe elektriciteitskabel naar Noorwegen moet dat probleem oplossen. Op zonnige en winderige dagen kan Duitsland overschotten transporteren naar Noorwegen. Het Scandinavische land, op zijn beurt, kan met het flexibele vermogen van waterkrachtcentrales stroom leveren aan Duitsland op het moment dat er weinig groene energie wordt opgewekt.

Hoofdrol Nederland

De kabel zorgt behalve voor stabiliteit in het elektriciteitsnetwerk ook voor stabiele energieprijzen. “De Noordzeekabel zal de nationale energieveiligheid garanderen in koude en droge winters en de energieprijzen helpen stabiliseren,” zei Auk Lont, CEO van Statnett.

Tennet DSO, een dochteronderneming van de Nederlandse netbeheerder Tennet, gaat samen met het Noorse Statnett en Duitse KfW de onderzeese kabelverbinding aanleggen. Statnett, een Noors staatsbedrijf, krijgt 50 procent in handen, net zoveel als KfW en Tennet DSO samen. Zes jaar en €1,5 tot €2 mrd van nu zal de kabel zijn gebouwd.

De balans

Noorwegen heeft veel waterkrachtcentrales. Het voordeel daarvan is dat die stroom kunnen opwekken op momenten dat die nodig is. De stroomproductie van Noorwegen is daarmee een stuk stabieler dan dat van Duitsland, dat afhankelijker is van de grillen van het weer.

Noorwegen zal Duitsland van energie voorzien op de momenten dat het windstil is en de zon zich niet laat zien. De groene stroom uit Duitsland is vooral welkom in droge periodes, als de Noorse stuurmeren inslinken.

Bron: ANP

Foto:  Moyan Brenn

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie