Biomassa plus aardwarmte beste van twee werelden

aardwarmte

30-07-2015 09:10 | Door: Thijs ten Brinck

Het Italiaanse bedrijf Enel Green Power heeft in Italië een geothermiecentrale voorzien van een nieuwe biomassaketel. De centrale produceert nu jaarlijks ruim 30 gigawattuur duurzame stroom extra.

Enel Green Power, een Italiaanse ontwikkelaar van duurzame energieprojecten, heeft € 15 mln geïnvesteerd in een bestaande aardwarmtecentrale in Toscane. De duurzame elektriciteitscentrale is uitgebreid met een ketel op hout, die de met aardwarmte geproduceerde stoom verder verhit.

“De integratie van deze twee technologieën is een grootste stap voorwaarts voor duurzame energie”, zegt Francesco Venturini, CEO van Enel Green. “Deze combinatie verhoogt de output van de bestaande centrale. De innovatie staat model voor een herhaalbaar concept, dat nieuwe economische mogelijkheden biedt.”

Het is volgens Enel Green de eerste keer dat een geothermiecentrale en een biomassacentrale gecombineerd zijn. De biomassaketel verstookt houtsnippers, uit bossen die binnen een straal van 70 kilometer rond de centrale beheerd worden.

Efficiëntere stoomturbine

Bij de aardwarmtecentrale van Enel Green in Toscane komt stoom met een temperatuur van ongeveer 150 graden Celsius uit de grond. Met deze stoom produceerde de centrale al maximaal 13 megawatt duurzame elektriciteit.

Met behulp van de ketel op biomassa wordt de stoom verder verhit tot 370 graden. De efficiëntie van een stoomturbine stijgt met het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het koelwater. De ruim tweehonderd graden warmere stoom geeft de geothermiecentrale dan ook een grote boost.

De hybride elektriciteitscentrale produceert nu jaarlijks 30.000 megawattuur extra. Dat levert een extra CO2-reductie van 13.000 ton per jaar.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Enel Green Power | Foto: ThinkGeoEnergy, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie