Nederland is vuilste land van de EU

Nederland is vuilste land van de EU

04-12-2012 13:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens onderzoek heeft Nederland het slechtste klimaatbeleid van de EU. Europarlementariër Bas Eickhout ‘schaamt zich diep’.

Op plek 49 staan we. Onder landen als de Verenigde Staten en India. Onderzoek van German Watch en Climate Change Action, twee ngo’s op het gebied van milieu en duurzaamheid, noemt het beleid van Nederland “zeer slecht’’. Volgens de onderzoeksbureaus gebeurt er in ons land te weinig om klimaatverandering tegen te gaan.

Gezien de achtergrond van de twee ngo’s is het niet verbazend dat de algehele strekking van het rapport negatief is. Plaatsen 1, 2 en 3 zijn oningevuld gebleven, omdat geen enkel land de classificatie ‘goed’ verdiende. ‘Zeer goed’ wordt niet eens genoemd in de ranglijst terwijl dat wel in de legenda staat.

Bedrijfsleven neemt taak over van politiek

Desalniettemin is de relatieve positie onderaan de lijst van Nederland zorgwekkend. Bas Eickhout, Europarlementariër namens GroenLinks, reageerde boos. “Van alle EU-landen scoort Nederland het allerslechtste op klimaatgebied. We moeten het tegenwoordig van het Nederlandse bedrijfsleven hebben om ambitieus klimaatbeleid over het voetlicht te krijgen.”

Volgens onderzoek van Philips kan veel Nederlands geld in de schatkist blijven met energiebesparing. Wereldwijd bekeken kan de bouw van duizenden energiecentrales achterwegen  blijven. Dat levert triljoenen euro’s aan besparing op tegen 2030. Bovendien zijn er drie keer zoveel duurzame banen mogelijk dan in de traditionele energiesector.

Een beter vooruitzicht

Er is hoop voor Nederland om te stijgen in de ranglijst. Rutte-II heeft het ambitieuze streven om 16 procent van de energie duurzaam op te wekken in 2020. Hoewel er tot nu toe weinig is gedaan om dat streven te bewaarheiden, liggen er verschillende plannen op tafel. Zo steunt het kabinet een akkoord van de Sociaal Economische Raad (SER) tussen natuurorganisaties, de industrie, de bouw- en energiesector. Daarnaast heeft het Energie Centrum Nederland (ECN) onderzocht dat een groene investeringsbank genoeg geld bij elkaar kan krijgen om 16 procent duurzame energie te verwezenlijken.

Bron: Duurzaamnieuws

Foto: Eleaf

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie