Met 7.000 kilometer per uur op zoek naar oneindige energie

raket

31-07-2015 14:33 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up HyperSciences wil met een complex kanon het boren naar aardwarmte op kilometers diepte betaalbaarder maken. Shell investeert $ 1 mln in het bedrijf.

Het concept van HyperSciences bestaat uit een projectiel dat verticaal de grond in wordt geschoten. In een aantal explosieve trappen versnelt de kogel tot 7000 kilometer per uur. De technologie moet het boren naar aardwarmte goedkoper maken.

“Ik denk dat ik een groot energieprobleem aan het oplossen ben”, zegt Mark Russel, CEO van HyperSciences, bij Geekwire. “We gaan tien keer sneller boren dan iemand ooit heeft gedaan.”

Russel heeft eerder gewerkt voor Boeing, Nasa en het ruimtevaartproject van Amazon-baas Jeff Bezos. Zijn familie heeft een achtergrond in de mijnbouw. Russel gebruikt de gecombineerde kennis om energie uit aardwarmte aantrekkelijker te maken. Uiteindelijk denkt hij dat de vrijwel oneindige energie uit de bodem ook verre ruimtevluchten mogelijk gaat maken.

Tien keer sneller

Wanneer de kanonskogels van HyperSciences in de rotsbodem knallen, verdampt en pulveriseert het gesteente. De brokstukken zijn volgens Russell relatief eenvoudig uit de smalle krater te verwijderen.

Met een aantal keer schieten denkt HyperSciences zo diepten van ruim drie kilometer te bereiken. Tien keer sneller en een flink stuk goedkoper dan met huidige boortechnologie mogelijk is.

Onder andere Shell en de ontwikkelaar van het Android-smartphonetoetsenbord Swype hebben in HyperSciences geïnvesteerd. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Geekwire, Popular Science | Foto: The U.S. Army, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie