Alkmaar warmt zich aan duurzame bio-energiecentrale HVC

boring hvc

31-07-2015 09:49 | Door: Erik Verheggen

HVC sluit zijn afvalhoutcentrale aan op het warmtenet van Alkmaar. Met een SDE+ subsidie voor de bio-energiecentrale kan het warmtenet bovendien fors worden uitgebreid

Volgens HVC bespaart ieder huishouden dat op het warmtenet is aangesloten 95 procent op zijn CO2-uitstoot. Het Alkmaarse warmtenet wordt nu nog van warmte voorzien door de afvalverbrandingsinstallatie van HVC.

Hernieuwbare warmte

Met het aansluiten van de bio-energiecentrale stroomt er hernieuwbare warmte het net in. HVC verbrandt in de bio-energiecentrale uitsluitend afvalhout, dat niet meer kan worden hergebruikt. Het afvalbedrijf wekt in de centrale nu al duurzame stroom op.

houtsnippers

Met de toekenning van een SDE-subsidie kan het bedrijf investeringen doen om het net uit te breiden naar Heerhugowaard en Broek op Langedijk. In die plaatsen liggen nu kleine warmtenetten met in totaal 3.000 woningen, die gestookt worden met warmtekrachtkoppeling-installaties. Door de netten te verbinden, krijgen deze huishoudens ook toegang tot hernieuwbare warmte uit de bio-energiecentrale.

Uiteindelijk kan het warmtenet 10.000 woningen en bedrijven in Alkmaar, Heiloo, Heerhugowaard en Langedijk van duurzame warmte voorzien. Het definitieve besluit over de uitbreiding van het warmtenet wordt eind 2015 genomen door de aandeelhouders van HVC.

12 kilometer

In 2004 sloot HVC nieuwe bedrijfspanden op de Boekelermeer aan op het warmtenet. Sindsdien wordt het net gefaseerd uitgebreid naar het noorden. Onder meer het stadion van AZ is sindsdien aangesloten. Inmiddels heeft het warmtenet een lengte van 12 kilometer en levert het warmte aan 1.100 klanten.

In 2010 nam HVC de netten in Heerhugowaard en Broek op Langedijk over van Nuon, met als doel deze netwerken op termijn ook aan te sluiten op het centrale warmtenet. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: HVC | Foto aanleg warmtenet: HVC | Foto hutsnippers: jakerome, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie