Tennet investeert € 1,2 mrd in hoogspanningsnetten

hoogspanningskabels

31-07-2015 12:05 | Door: Erik Verheggen

Netbeheerder Tennet heeft dit jaar fors geïnvesteerd in de zijn hoogspanningsnetten in Nederland en Duitsland. Onder meer om het snel toenemende aanbod duurzame energie in te passen.

Dat meldt het bedrijf bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers over de eerste zes maanden van 2015. In die periode investeerde Tennet € 1.196 mln in Nederlandse en Duitse hoogspanningsnetten. Dat is 70 procent meer dan in de eerste helft van 2014.

Groene obligaties

In juni 2015 heeft de netbeheerder zijn eerste groene obligaties uitgegeven voor investeringen in het transport van duurzame elektriciteit. Tennet slaagde er zonder problemen in de green bonds voor uitbreidingen van het offshore elektriciteitsnet in Duitsland in de markt te zetten.

zonsverduistering

Volgens Tennet toont deze eerste uitgifte van groene obligaties aan dat het bedrijf zich samen met de betrokken partijen wil inzetten voor voortdurende verbetering en innovatie op het gebied van verduurzaming van de energievoorziening. Tegelijkertijd zorgt Tennet hiermee voor langetermijnfinanciering voor investeringen in drie netaansluitingsprojecten voor offshore-windenergie in Duitsland.

Zonsverduistering

De netbeheerder meldt dat de netbetrouwbaarheid op de proef is gesteld door de zonsverduistering op 20 maart 2015. Die gebeurtenis had volgens Tennet een enorm effect op het Europese en vooral het Duitse elektriciteitsnet, door de grote fluctuaties in het aanbod van zonne-energie. Tennet en andere Europese netbeheerders zijn een jaar bezig geweest met de voorbereidingen.

Tijdens de eerste fase van de zonsverduistering kreeg Tennet in Duitsland te maken met een afname van het aanbod van zonne-energie ter grootte van 7.000 megawatt. In de tweede fase werd er weer 15.000 megawatt aan zonne-energie op het net ingevoed. Door bewolkt weer werd er in Nederland alleen een kleine dip van 100 megawatt waargenomen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Tennet | Foto zonsverduistering: motjetom, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) | Foto hoogspanning: FaceMePLS, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie