Obama: klimaatverandering niet iets voor komende generaties

Obama

03-08-2015 10:17 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse president Obama heeft een plan gepresenteerd om de CO2-uitstoot van de elektriciteitssector voor 2030 met 32 procent te verlagen.

Elektriciteitscentrales zijn in de VS de grootste bron van CO2. Obama's plan om de uitstoot terug te brengen is nog iets strenger dan eerder verwacht. In plaats van 30 procent moet de uitstoot van de elektriciteitsproductie met bijna een derde omlaag.

Ook dwingt het plan de individuele Amerikaanse staten de doelstellingen te bereiken met echt hernieuwbare bronnen. Zoals zonne- en windenergie. Kolencentrales vervangen voor aardgascentrales, met een iets lagere CO2-uitstoot, is niet langer afdoende.

"Klimaatverandering is niet meer iets voor toekomstige generaties", zegt Obama in een video. "Dit is grootste, belangrijkste stap die we ooit hebben gezet in de strijd tegen klimaatverandering."

200 kolencentrales al dicht

In juli 2015 kwam de Amerikaanse milieuorganisatie Sierra Club met de schatting dat er sinds 2010 al 200 Amerikaanse kolencentrales gesloten zijn. Dat komt neer op 40 procent van de kolencentrales die in 2010 in bedrijf waren.  

Onder de plannen van de regering Obama zullen nog veel meer centrales moeten sluiten, of op een andere manier de CO2-uitstoot drastisch moeten beperken. De Environmental Protection Agency (EPA), verwacht dat de maatregelen minstens $ 8,4 mrd zullen kosten. De EPA raamt aan de andere kant een positieve bijdrage van minstens $ 34 mrd aan de volksgezonheid.

Bekijk het filmpje in een tweet van het Witte Huis:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Washington Times | Foto: The U.S. Army, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie