Eneco steekt ruim € 200 mln in duurzame wind en warmte

eneco

03-08-2015 16:43 | Door: Thijs ten Brinck

In het afgelopen half jaar heeft Eneco € 138 mln geïnvesteerd in windenergie en bijna € 70 mln in warmtenetten. Dat zegt het energiebedrijf bij de presentatie van de cijfers over de eerste helft van 2015.

De omzet en winst van Eneco zijn in de eerste helft van 2015 met 3, respectievelijk 7 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet over de eerste helft van 2015 komt uit op € 2,4 mrd, het nettoresultaat op € 144 mln.

sustainer

“Desondanks zijn we tevreden”, zegt Guido Dubbeld, CFO van Eneco “In aanhoudend lastige marktomstandigheden slaagden we erin om de daling van de omzet en winst te beperken.”

Eneco kondigt aan de strategie te wijzigen. Het bedrijf richt zich meer op grote leveringscontracten en trekt tegelijkertijd de banden aan met innovatieve start-ups. Ook levert het energiebedrijf vernieuwende diensten aan inmiddels ruim 145.000 klanten, via de slimme thermostaat Toon

Windenergie en Energieakkoord

Nadat Eneco eerder met onder meer de NS en Google langjarige contracten sloot voor de levering van windenergie, kwamen daar in 2015 overeenkomsten met ABN Amro en AkzoNobel bij.

De windenergie betrekt het energiebedrijf onder andere uit twee nieuwe windparken op land en het recent opgeleverde offshore windpark Luchterduinen. Eneco CEO Jeroen de Haas: “We blijven op deze wijze onze bijdrage leveren aan de transitie naar een duurzaam energiesysteem én aan de uitgangspunten van het Energie Akkoord.” In Utrecht investeerde Eneco verder € 69 mln in warmtenetten.

Naar aanleiding van een verloren rechtszaak over de splitsing van Eneco in een energieleverancier en netwerkbedrijf, kondigde Eneco eerder aan de verplichtingen met betrekking tot het Energieakkoord niet te kunnen nakomen.

Ook in België en Groot-Brittannië is Eneco betrokken bij windenergieprojecten. In totaal bedroeg de investering in windenergie in het afgelopen half jaar € 138 mln. Daarmee heeft Eneco nu ruim 1,8 gigawatt aan duurzame energieproductie in bedrijf.

Innovatieve start-ups

Naast de investeringen, van in totaal € 380 mln in duurzame energie en nieuwe distributiecapaciteit, heeft Eneco € 100 mln gereserveerd voor investeringen en samenwerkingen met start-ups.

Eneco werkt inmiddels samen met drie start-ups. Nerdalize, een start-up die de computerservers combineert met ruimteverwarming, kan aan de slag bij enkele van Eneco’s klanten. Peeeks, dat werkt aan slimme aansturing van energie-intensieve apparatuur gaat kosten besparen bij enkele grote stroomafnemers en SustainerHomes verkocht zijn eerste zelfvoorzienende containerwoning aan het energiebedrijf. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Eneco | Foto's: Eneco 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie