Start-up genereert 3 megawatt windenergie met twee vliegers

vlieger

05-08-2015 18:06 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse start-up Kite Power Solutions werkt aan een systeem om windenergie op te wekken op grote hoogte. Dankzij een dubbele vlieger wekt het systeem continu duurzame stroom op.

Kite Power Solutions (KPS) richt zich met energie opwekkende vliegers op de markt voor wind op zee. Uit de harde zeewind op honderden meters hoogte wil KPS tot 3 megawatt per systeem opwekken.

Kite Power Solutions gebruikt een systeem met twee vliegers, die om de beurt tot ongeveer 750 meter hoog vliegen. De vliegers drijven een generator op de grond aan. In het dubbele systeem wekt steeds één vlieger energie op, terwijl de andere de tijd heeft om naar beneden te dwarrelen. Zo is er, mits er voldoende wind is, continu duurzame stroom voorhanden.

Investering van Shell

De Britse start-up is niet de eerste die met dit concept aan de slag gaat. Onder andere het bijna gelijknamige bedrijf Kitepower uit Delft en het Duitse Skysails wekken ook energie op met vliegers. De Nederlandse start-ups Ampyx Power en QConcepts, en het door Google overgenomen Makani, maken gebruik van vliegtuigen aan een kabel om energie op grote hoogte te oogsten.

“Als we de enige waren die hier mee bezig zijn zou ik me zorgen maken”, zegt Bill Hampton, oprichter van KTS in The Guardian. Dat partijen als Google betrokken zijn maakt de markt juist serieuzer, en interessanter voor een groot publiek zegt Hampton. “Ik hoop van harte dat de concurrentie slaagt.”

In 2019 wil KTS zijn eerste commerciële model verkopen, op termijn denkt het bedrijf windenergie op zee voor € 50 euro per megawatt op te kunnen wekken. KTS zoekt daarvoor £10 mln (€ 14,3 mln) aan investeringsgeld. Onder andere Shell en de Britse regering staken eerder al £ 3 mln (€ 4,3 mln) in de start-up.

Bekijk een filmpje van Kite Power Solutions.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Kite Power Solutions, Guardian | Foto: mrpbps, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie