€ 10 mln voor innovatieve golfenergieprojecten bij Schotland

golfenergie

06-08-2015 07:11 | Door: Thijs ten Brinck

Binnen het project Wave Energy Schotland (WES) hebben zestien partijen financiering ontvangen voor pilots met golfenergie. Onder andere Siemens, Cofely Fabricom en Bosch Rexroth zijn betrokken.

Het gebied tussen eilanden Harris en Lewis en het noorden van Schotland kent de krachtigste golven van Europa. Zestien bedrijven en consortia van over de hele wereld verdelen in totaal £ 7 mln (€ 10 mln) om hier vernieuwende golfenergieconcepten testen.

“De interesse voor het project is overweldigend. Er zitten enkele disruptieve ideeën tussen die van golfenergie een commerciële realiteit kunnen maken”, zegt Steve Thomson, voorzitter van de selectiecommissie van Wave Energy Schotland. “Het is onze taak om deze concepten te begeleiden tot een winstgevende golfenergiesector voor Schotland.”

Betaalbare golfenergie

Golfenergie is een veelbelovende duurzame energiebron. Het is echter, juist door de enorme energie in de golven, ook een moeilijk bron. Veel concepten voor golfenergie zijn gesneuveld omdat ze de krachten niet aankunnen. Nieuwe bedrijven werken aan robuustere concepten om de energiebron alsnog te benutten.

Schotland wil met het WES-project zijn leidende positie in de groeimarkt voor golfenergie versterken. In totaal dienden sinds december 2014 ruim veertig partijen een voorstel in voor een pilotproject met een eigen golfconcept. Ongeveer een derde van die voorstellen is gehonoreerd.

De projecten WavePod en Hidrive, met onder meer de multinationals Bosch en Iberdrola als projectpartners, ontvangen allebei ruim € 2,5 mln voor een pilot. De veertien overige projecten verdelen ongeveer € 5 mln. Daarbij zijn onder andere Siemens, Cofely, Artemis en Aquamarine Power aangesloten. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Wave Energy Schotland | Foto: Graham Cook, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie