Grootste offshore windpark allertijden voor de Britse kust

windenergie

06-08-2015 18:53 | Door: Thijs ten Brinck

Het bouwconsortium Forewind werkt op meer dan 120 kilometer voor de Engelse kust aan het grootste offshore windpark dat ooit gebouwd is. Twee derde van het project is inmiddels goedgekeurd.

Vier Europese energiebedrijven zijn de drijvende kracht achter park. RWE, Statkraft, Statoil en SSE ontwikkelen het 7,2 gigawatt grote Dogger Bank windpark via het consortium Forewind, .

“De schaal van het Dogger Bank project biedt significante kansen om de kosten van windenergie op zee te verlagen”, zegt Huub den Rooijen, hoofd offshore wind bij het Britse Crown Estate. “Het project zal hoogwaardige banen creëren en is een grote stap in de transitie naar hernieuwbare energie in Groot Brittannië.”

De Dogger Bank windpark strekt zich uit over een gebied van ongeveer 600 vierkante kilometer. Het meest westelijke punt ligt op ruim 120 kilometer uit de Britse kust, ver uit het zicht van mensen aan de wal. De zee is in het gebied relatief ondiep, wat de plaatsing van de windturbines makkelijker moet maken.

Megaproject

Het project is opgesplitst in zes gelijke delen van 1.2 gigawatt. Nadat in februari 2015 de eerste twee delen goedgekeurd waren, geeft de Britse regering nu ook zijn zegen voor onderdelen drie en vier. Eind dit jaar komen de laatste twee fases aan bod.

The Crown Estate, de organisatie van de Nederlander Den Rooijen, is namens de Britse regering verantwoordelijk voor de territoriale wateren van Groot-Brittannië. Het gaf Forewind al in 2010 toestemming om het megaproject te onderzoeken. Alleen al in de planningsfase is er ruim £ 60 mln (€ 86 mln) uitgegeven. Onder andere Royal HaskoningDHV is betrokken geweest bij de voorstudies.

Wanneer het Dogger Bank windpark zijn eerste duurzame stroom gaat leveren, is nog niet bekend. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Forewind, BBC, Royal HaskoningDHV | Foto: Martin Cooper, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie