Nederlands succes in Turks aardwarmteproject

11-08-2015 16:05 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse bedrijf Transmark Renewables heeft in het noordwesten van Turkije een bron geboord met het doel elektriciteit op te wekken met aardwarmte. De bron presteert beter dan verwacht.

Transmark heeft in de buurt van de Turkse plaats Çanakkale tot ruim 2,5 kilometer diep geboord. De bron levert water met temperaturen van boven de 120 graden Celsius, bij een stroomsnelheid van 100 liter per seconde, schrijft het bedrijf op zijn website. 

boren

Transmark is nu in gesprek met leveranciers om op de locatie een werkende elektriciteitscentrale te bouwen. 

Het geothermieproject in Turkije zal gebruikmaken van een organic rankine cycle (ORC). Een dergelijke installatie lijkt veel op een gewone stoomturbine, maar maakt in plaats van water gebruik van een organische vloeistof. Daarmee is hij efficiënter bij de relatief lage temperaturen die een aardwarmtebron levert.

Stroom uit aardwarmte in Nederland

Transmark Renewables onderzoekt ook in Chili en in Nederland kansen om elektriciteit op te wekken met geothermische energie. In Nederland moet het bedrijf daarvoor wel een stuk dieper boren.

“In Nederland is de bodem elke duizend meter dieper ongeveer 30 graden Celsius warmer”, zegt Pieter Vis, Global Business Development Manager bij Transmark, in een eerder interview. “De temperatuur op 4.000 meter diep is nagenoeg overal hoog genoeg om elektriciteit op te wekken.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: ThinkGeo, Transmark Renewables | Foto: Transmark

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie