Prijs voor zonne-energie in de VS blijft fors dalen

solar

14-08-2015 07:03 | Door: Thijs ten Brinck

In 2014 daalde de prijs voor zonnepaneleninstallaties in de Verenigde Staten met 10 tot 20 procent. In de eerste helft van 2015 zet de trend voor goedkope zonnestroom opnieuw door.

“Dit is het vijfde jaar op rij dat de prijzen voor zonne-energie in de Verenigde Staten significant dalen”, zegt Galen Barbose, de hoofdauteur van een rapport over de markt voor zonne-energie in de VS. In de eerste zes maanden van dit jaar hebben de analisten bovendien opnieuw een prijsdaling van 6 tot 13 procent geregistreerd.

Het Amerikaanse Berkeley Lab stelt het rapport Tracking the Sun voor de achtste keer op, met data over zonnepanelen bij huishoudens, bedrijven en in grotere projecten. De data grijpt terug tot 1998 en beslaat meer dan 400.000 installaties in 42 Amerikaanse Staten.

Lagere ontwikkelingskosten

Vooral de lagere kosten voor de installatie van de zonnepanelen dragen bij aan de dalende prijs voor geïnstalleerde systemen. De kostprijs van de modules, de zonnepanelen zelf, is volgens het rapport al sinds 2012 overwegend stabiel. 

Reducties in installatietijd, arbeidskosten en doorlooptijd van vergunningsaanvragen maken dat de projecten in totaal toch jaar op jaar goedkoper uitkomen. Ook de toenemende schaalgrootte van projecten en een betere toegang tot kapitaal drukken de ‘zachte’ kosten voor de projectontwikkelaars.

Centen voor zonnestroom

Berkeley werkt met de Amerikaanse overheid binnen het SunShot Initiative toe naar een prijs van $ 0,06 per opgewekte kilowattuur aan zonnestroom in de VS.

In het zonnigere Saoedi-Arabië is dat prijsniveau inmiddels gehaald. In een recente aanbesteding dook een ontwikkelaar zelfs onder de $ 0,05 per kilowattuur.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Berkeley Lab, PV-Tech, Cleantechnica | Foto1: GW Solar Institute, via Flickr Public Domain (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) | Foto2: Berkeley Lab

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie