Grote investering in 40 megawatt aan brandstofcellen

bloom energy

14-08-2015 18:34 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Bloom Energy levert efficiënte elektriciteitscentrales voor onder meer datacentra en retailers. De Amerikaanse energieleverancier Constellation Energy laat 40 megawatt van die systemen installeren.

Bloom Energy levert brandstofcellen die elektriciteit opwekken uit aardgas. Als onderdeel van de deal met Constellation gaat Bloom de capaciteit bij bestaande en nieuwe klanten uitbreiden. 

bloom enegry

Het bedrijf heeft onder andere al systemen geleverd aan Wall-Mart, Google en Ikea

Met de investering in 40 megawatt opwekcapaciteit, zetten Constellation en Bloom de samenwerking van afgelopen jaar voort. Toen plaatste Bloom namens het energiebedrijf 21 megawatt aan brandstofcellen op de bedrijfslocaties van klanten.

Bloom en Constellation blijven eigenaar van de systemen. De klanten, waaronder ook eBay en telecomprovider AT&T, sluiten met het energiebedrijf contracten om voor vijftien jaar de opgewekte stroom af te nemen. Hoeveel geld er gemoeid is met de deal tussen Constellion en Bloom Energy, is niet bekend gemaakt. 

Meer stroom uit aardgas

Brandstofcellen draaien vaak op waterstof. De systemen werken ook op andere brandstoffen. Vergeleken met gasmotoren en kleinere gasturbines gaat met een brandstofcel op aardgas minder energie verloren in de vorm van warmte.

De brandstofcellen van Bloom Energy hebben per module een capaciteit van 100 tot 200 kilowatt, en zijn voor de bedrijven vaak een primaire stroombron. 

Bloom, opgericht in Sillicon Valley, heeft in het bijna vijftienjarige bestaan ruim $ 1 mrd aan investeringsgeld opgehaald. In totaal leverde het bedrijf 300 megawatt aan systemen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Bloom Energy, Bloomberg | Foto's: Bloom Energy, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie