Costa Rica leeft drie maanden volledig op duurzame stroom

costa rica

17-08-2015 10:01 | Door: Thijs ten Brinck

Costa Rica heeft zijn eigen duurzame record verbroken. Het land had 94 dagen lang geen fossiele brandstoffen nodig voor het elektriciteitsnet.

Begin 2015 leefden de inwoners van Costa Rica al 75 dagen op elektriciteit die voortkwam uit uitsluitend waterkracht, aardwarmte en windenergie.

Sinds begin mei maakte het land, met ruim 4,7 miljoen inwoners, een nog langere serie. Deze werd na 94 dagen onderbroken, met het opstarten van een energiecentrale op gasolie. Die leverde op dat moment slechts 1 procent van de elektriciteit die het land nodig had.

Lagere stroomrekening

Na de eerste lange periode van uitsluitend hernieuwbaar stroomgebruik kregen de Costa Ricanen in april een korting van gemiddeld 12 procent op de stroomrekening. Costa Rica produceert ongeveer driekwart van zijn stroom met waterkracht en de rest voornamelijk met geothermie en windturbines.

In 2015 kende Costa Rica tot nu toe al bijna 190 dagen waarop er geen fossiele bronnen voor de elektriciteitsopwek nodig zijn geweest. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Seenews, Costa Rica Star | Foto: Arturo Sotillo, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie