Grootste houten windmolen ter wereld operationeel

Grootste houten windmolen ter wereld operationeel

21-12-2012 12:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het bedrijf TimberTower maakt korte metten met conventionele materialen. Op het houten frame draait sinds gisteren een generator van 1,5 megawatt.

Windmolens van hout. Het lijkt even of we terug zijn in het Nederland van de 17e eeuw, maar niets is minder waar.  De houten molen kost evenveel of zelfs minder dan windmolens van staal en beton. Extra voordeel is dat hout duurzamer is dan de gebruikelijke materialen.

“[TimberTower] combineert hout met high-tech,” zei grootaandeelhouder Edwin Kohl in Hannover onder het geluid van de generator die voor het eerst opstartte. “Het is een technologie die veel duurzamer is dan beton en staal.”

1000 sparren

De grondstoffen waar beton en staal van worden gemaakt zijn in principe eindig, terwijl hout daarentegen duurzaam is. Zolang er maar goed wordt omgegaan met de bossen. In Duitsland is dat het geval. “Duitse bossen groeien genoeg om ons elke twee dagen van 1.000 torens te voorzien,” zei Kohl. Om één windmolen van 200 meter hoog te maken zijn 1.000 sparren nodig. De kersverse molen uit Hannover is 100 meter en kost €5 mln.

Echter, dat het hout dat Duitse bossen elke twee dagen produceren genoeg is voor 1.000 torens is deels waar. Dat hout moet namelijk ook nog gedeeld worden met andere bedrijven.

De hoogte in

TimberTower wil naar windmolens van 200 meter hoog. “Dit project heeft een enorm innovatief potentieel,” zei Peter Altmaier, de Duitse minister van Milieu. Innovaties als deze vindt hij nodig om Duitsland over tien jaar onafhankelijk te maken van kernenergie.

Foto: Allspice

Bron: Bloomberg

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie