20 procent extra opbrengst voor offshore windpark via golven

windpark

18-08-2015 07:13 | Door: Thijs ten Brinck

De Duitse start-up Nemos heeft in een windpark op zee bij Denemarken een prototype geïnstalleerd dat energie opwekt uit de golven aan de voet van een windmolen.

Het concept van Nemos bestaat uit een drijver, die met kabels verbonden is aan de voet van een offshore windturbine en twee andere ankerpunten.

nemos

Het drijflichaam dobbert mee met de golven, en brengt via de kabels een generator aan het draaien.

“De komende jaren worden er veel nieuwe offshore windparken gebouwd”, zegt Nemos op zijn website. “Het combineren van wind- en golfenergie geeft niet alleen meer opbrengst maar maakt de stroomlevering van een windpark ook stabieler.”

Nemos haalt een studie aan van Stanford waaruit blijkt dat een windpark op zee, gecombineerd met golfenergie, tot een vijfde meer elektriciteit kan leveren zonder dat er zwaardere stroomkabels nodig zijn.

Dubbel gebruik infrastructuur

Golven worden opgestuwd door de wind, maar daar zit een vertraging in. Als de wind opsteekt is de zee nog een hele tijd vlak en als de wind weer is gaan liggen deinen de golven nog lang na.

De beide duurzame energiebronnen kunnen elkaar zo ondersteunen en gebruik maken van dezelfde transformatoren en kabels die de stroom aan land brengen.

In de Deense pilot heeft Nemos een van zijn drijflichamen geïnstalleerd. Uiteindelijk wil de Duitse start-up per windturbine vijf van deze systemen op een rij plaatsten. Die leveren dan samen een vermogen van maximaal 200 kilowatt.

Bekijk een annimatie van de golfgenerator die is bevestigd aan een offshore windturbine:

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Tidal Energy Today, Nemos | Foto: Nemos

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie