Opslag zonne-energie in met kolentax gefinancierd stuwmeer

waterkracht

18-08-2015 12:25 | Door: Thijs ten Brinck

De Indische staat West-Bengalen wil duurzame energie opslaan in een omkeerbaar stuwmeer, met een capaciteit van 1.000 megawatt.

De lokale overheid van de staat West-Bengalen ziet de combinatie van zonne-energie en een grote pompopslag-centrale als een alternatief voor steenkoolcentrales.

“De komende jaren zal India steeds meer steenkool moeten importeren”, zegt Manish Gupta, energieminister van de Indiase staat, schrijft de site DaijiWorld. “Pomp-opslagprojecten moeten meer aandacht krijgen.”

Omkeerbare waterkrachtturbines onderin de stuwdam kunnen zonne-energie uit een 1,2 gigawatt groot zonnepark gebruiken om water om hoog te pompen. ’s Nachts, of bij bewolking, wekken de turbines elektriciteit op uit het water dat dan naar beneden komt.

Steenkolenbelasting en zonnepanelen

De energieopslagcentrale vergt een investering van 110 mrd Indische roepie (€ 1,5 mrd). West-Bengalen wil voor 40 procent van dat bedrag aanspraak maken op het Indische National Clean Energy Fund (NCEF). Dat fonds int belasting op steenkool, die in India gewonnen wordt.  

India kondigde in maart 2015 aan deze belasting op kolen te verdubbelen. Het land zet sinds het aantreden van de premier Modi groot in op hernieuwbare energie opwekking.

Halverwege augustus 2015 maakte de Indische regering de doelstellingen voor zonne-energie concreter, met tot aan 2022 jaarlijkse doelen voor de installatie van zonnepanelen. In 2022 moet er 97.000 megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Daarvan 40.000 op daken, en 57.000 megawatt in vrije veldprojecten.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: GreenTechLead, IndiaTimes, Daijiworld | Foto: David van der Mark, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie