Google Maps vertelt of installatie zonnepanelen rendabel is

zonnepanelen

18-08-2015 09:47 | Door: Thijs ten Brinck

Techbedrijf Google helpt met ‘Project Sunroof’ huishoudens op een eenvoudige manier te achterhalen of en hoe installatie van zonnepanelen op het eigen dak interessant kan zijn.

“Miljoenen mensen gebruiken Google nu al om meer te leren over zonnepanelen”, zegt Barry Fischer, woordvoerder van het Google project in een mail aan GreenTechMedia. “Bij Google geloven we sterk in schone energie en met Project Sunroof helpen we mensen op een eenvoudige manier de kansen van zonnepanelen thuis te ontdekken.”

Project Sunroof maakt gebruik van Google Maps, lokale klimaatdata en 3D-modellen van zowel het eigen dak als objecten in de buurt die schaduw over zonnepanelen kunnen werpen.

Sunroof berekent op basis van die data hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, hoeveel duurzame stroom ze jaarlijks opbrengen en hoeveel geld je met de installatie kunt besparen. In die laatste berekening neemt Google ook specifieke lokale belastingvoordelen en subsidies mee.  

Zonnepanelensimulators

Als laatste stap verwijst Google geïnteresseerden naar verschillende installateurs, waar direct verscheidene offertes kunnen worden aangevraagd.

Daarmee lijkt Google een onafhankelijkere versie te bieden van soortgelijke diensten, die in Nederland onder meer al door Sungevity en ZonZoektDak worden aangeboden. Deze en andere partijen bieden al langer verregaand vergelijkbare zonnepanelensimulatoren, maar verwijzen na de berekeningen naar een eigen bestelknop.

Project Sunroof is bij de lancering beschikbaar in de Amerikaanse plaatsen San Francisco, Boston en Fresno. Op korte termijn wil Google de dienst aanbieden in alle Amerikaanse staten, later misschien ook in andere landen. 

Bekijk een filmpje over Project Sunroof:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Google, GreenTechMedia | Foto: Michael Coghlan, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaam bedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie