Opslag energierekening voor duurzame energie

Opslag energierekening voor duurzame energie

03-01-2013 10:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vanaf 1 januari betalen huishoudens een opslag op de energierekening om de productie van duurzame energie te stimuleren.

Bij gemiddeld stroom- en gasverbruik komt de heffing neer op ongeveer €9 per huishouden. De opslag is een gevolg van de Wet Opslag Duurzame Energie die in december door de Eerste Kamer werd aangenomen.

Met de inkomsten gaat het kabinet-Rutte II de subsidieregeling SDE+ uitbreiden. Deze regeling stimuleert de productie van duurzame energie die het meest kosteneffectief op te wekken is. Ondernemers die schone energie produceren komen in aanmerking voor de SDE+.

Handen en voeten

De uitbreiding van de SDE+ moet handen en voeten geven aan het streven uit het regeerakkoord om in 2020 in Nederland 16 procent duurzame energie te gebruiken. Nu blijft dat percentage nog steken op 4 procent.

Het budget voor de SDE+ zal dit jaar €3 mrd bedragen, een forse verhoging ten opzichte van de €1,7 mrd uit voorgaande jaren. Ondernemers met interesse in de subsidie kunnen vanaf 4 april 2013 aanvragen indienen. Eind januari worden de spelregels bekend gemaakt.

Automatisch verhoogd

De opslag op de energierekening is afhankelijk van de hoogte van het energieverbruik. De heffing staat vast tot en met 2016 en wordt daarna ieder jaar hoger.

Energieleveranciers zullen de opslag automatisch in rekening brengen en afdragen aan de overheid.

Foto: Peter Rosbjerg 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie