RWE mengt waterstof uit Duitse windenergie bij in gasnet

windenergie

19-08-2015 12:27 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse energiebedrijf RWE heeft een waterstofgenerator gekoppeld aan het aardgasnet. Door gebruik van restwarmte heeft het systeem een efficiëntie van 86 procent.  

De installatie van RWE in het Duitse Ibbenbüren is geïnstalleerd door het Britse ITM Power. Het elektrolyse-systeem gebruikt overschotten aan stroom om water te splitsen tot waterstof en zuurstof.

“Binnen 15 jaar zal de helft van alle elektriciteit in Duitsland uit duurzame, maar ook grotendeels onvoorspelbare energiebronnen komen”, zegt Arndt Neuhaus, CEO van RWE Duitsland. “Energieopslagsystemen worden dan een essentieel onderdeel van ons elektriciteitssysteem.”

Met een vermogen van 150 kilowatt is het power-to-gas-systeem niet de grootste duurzame waterstofproducent van Duitsland. De omzettingsefficiëntie van 86 procent maakt het systeem wel een van de meest efficiënte in zijn soort.

Aardgasleidingen als accu

Bijzonder is ook dat het systeem de waterstof direct toevoegt aan het Duitse aardgasnetwerk. De bestaande leidingen en aardgasbuffers dienen zo ook als opslagruimte voor het waterstofgas. Een warmtekrachtkoppeling van RWE zet het mengsel van aardgas en waterstof naar behoefte weer om in stroom en warmte.

Andere power-to-gas-installaties slaan de duurzame waterstof vaak op in pure vorm op in tanks, of laten het met CO2 reageren tot methaan. Methaan is het hoofdbestanddeel van aardgas, bijmengen is in dat geval dan ook geen probleem.

Op het Waddeneiland Ameland heeft netbeheerder Stedin al wel een kleinere proef uitgevoerd met het bijmengen van waterstof in het lokale gasnet. Dat kon volgens de netbeheerder tot een percentage van 20 procent.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: RWE, ITM Power | Foto: Chrishna, via Flikcr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie