Crowdfunding voor volop zichtbare CO2-uitstoot

20-08-2015 12:08 | Door: Thijs ten Brinck

Het Deense architectenbureau BIG heeft voor Kopenhagen een opvallende afvalverbrandingsinstallatie ontworpen. De centrale stoot een rookpluim uit voor elke ton CO2 die is uitgestoten.

De door de Bjarke Ingels Group (BIG) ontworpen Amager Bakke energiecentrale krijgt een schoorsteen die, in plaats van continu stoom uit te stoten, om de zoveel minuten een ronde stoompluim uitblaast.

“We vegen niets onder het tapijt maar projecteren onze CO2-voetafdruk juist in duidelijk zichtbaar in de lucht”, zegt het team in een video. “Daarmee zetten we elke inwoner van de stad aan het denken over het soort stad waarin ze willen wonen.”

Elke stoompluim staat voor een ton aan CO2-uitstoot. Daarmee maakt de centrale duidelijk hoeveel afval er wordt verbrand. Het kunstproject moet de inwoners van Kopenhagen bewegen om minder energie te verbruiken.

Skihelling op afvalberg

De bouw van de revolutionaire Amager Bakke-centrale, die de Deense hoofdstad van elektriciteit en warmte zal voorzien, is inmiddels begonnen. Naast de rookpluimen moet het gebouw de inwoners van Kopenhagen ook vermaken met een skihelling. In de winter mogen skiërs en snowboarders zich uitleven op het schuine dak van de afvalverbrandingscentrale.

BIG is op crowdfundplatform Kickstarter een campagne begonnen om het rookpluimconcept op grote schaal te testen, voordat het definitief in de schoorsteen wordt ingebouwd.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Dezeen, Kickstarter 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie