Zonne-energie 17% goedkoper dan grijze stroom

Zonne-energie 17% goedkoper dan grijze stroom

07-01-2013 11:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zonnepanelen op eigen dak zijn 17 procent goedkoper dan grijze stroom van een energieleverancier.

Dat blijkt uit onderzoek van natuurbeschermingsorganisatie Natuur & Milieu. De stichting ontdekte dat zonne-energie op eigen dak 19 cent per kilowattuur kost, terwijl bedrijven als Nuon, Essent en Eneco gemiddeld 22,5 cent per kilowattuur rekenen.

De kostprijs is volgens Natuur & Milieu een ‘conservatieve schatting’.“Zonnepanelen waren al goed voor het milieu. Ze zijn nu voor het eerst zó goed voor je portemonnee,” zei Olof van de Gaag, communicatiemanager bij Natuur & Milieu.

Goede investering

Samen met Eneco biedt Natuur & Milieu al enkele maanden zonnepanelen aan via de actie Zon Zoekt Dak. Deelnemers aan de actie zijn verzekerd van een rendement van 13 procent voor 25 jaar. Banken geven maximaal zo’n 4,5 procent rente over een langlopende deposito rekening.

Een pakket van acht zonnepanelen kost inclusief installatie en service €3.750 exclusief subsidie. Voor een gemiddeld huishouden is dat goed voor 50 procent van het energieverbruik.

“Investeren in zonnepanelen is aantrekkelijker dan geld op de bank zetten,” is in het onderzoek van Natuur & Milieu te lezen.

Zorgeloos verduurzamen met een ESCo

Eneco zorgt daarbij voor de levering, installatie en onderhoud. Met de actie wil het energiebedrijf aantonen dat zonnepanelen ‘geen gedoe’ zijn – een veelvuldig gehoord misverstand.

Het model lijkt op dat van een Energy Service Company (ESCo). Een ESCo neemt de financiering en rompslomp van energiebesparende maatregelen voor zijn rekening. De ESComaakt vervolgens winst door de energiebesparingen die zijn gerealiseerd te exploiteren.

Kies Zon is zo’n ESCo. Het bedrijf, waar onder meer Greenchoice bij betrokken is, heeft het grootste binnenstedelijke zonnepaneelproject van Nederland gerealiseerd. De daken van éénentwintig basisscholen zijn bedekt met zonnepanelen zonder dat de onderwijsinstellingen daar een cent aan hebben betaald.

Zijn zonnepanelen echt voordelig?

Hoewel het voor consumenten goedkoper is om zonnepanelen te nemen, geldt dat nog niet voor alle bedrijven. Alleen kleinere bedrijven hebben op dit moment baat bij de exploitatie van zonne-energie.

Belangrijkste oorzaak daarvoor is de gestaffelde energiebelasting. Zo is bij verbruik tot 5.000 kilowattuur per jaar de energiebelasting zo’n 11 eurocent per kilowattuur, terwijl bij een verbruik van boven de 10 miljoen kilowattuur per jaar de energiebelasting een minimale 0,05 eurocent per kilowattuur is. Hoe meer een bedrijf verbruikt, hoe minder energiebelasting het betaalt.

Voor de kleinverbruikende consument is de energiebelasting dusdanig hoog dat zonne-energie concurrerend wordt. Voor grote bedrijven geldt dit nog niet.

Bron: Natuur & Milieu

Foto: Ell Brown

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie