Indiaas vliegveld draait geheel op zonne-energie

Zonnepanelen

20-08-2015 14:02 | Door: Dimitri Reijerman

In India heeft Cochin International Airport een groot zonnepark geopend. Het vliegveld zegt daardoor de eerste luchthaven in de wereld te zijn die al zijn stroom met zonnepanelen opwekt.

Cochin International Airport ligt in de zuidelijke staat Kerala. Op het luchthaventerrein zijn in totaal 46.150 zonnepanelen geplaatst. Het 12 megawatt-zonnepark van 18 hectare groot moet voldoende stroom leveren om aan de vraag van 50.000 tot 60.000 kilowattuur per jaar te voldoen.

De luchthaven had al eerder geïnvesteerd in zonnepanelen: in 2013 werden op het dak zonnepanelen geplaatst. Met de opening van het zonnepark, dat $ 9,5 mln heeft gekost, stelt Cochin als eerste luchthaven ter wereld geheel op zelf opgewekte stroom te kunnen opereren.

Zonnepanelen bij Schiphol

Omdat er geen fossiele brandstoffen meer worden verstookt om het vliegveld van stroom te voorzien, wordt er over een periode van 25 jaar circa 300 duizend ton CO2 bespaard. Stroom die niet direct verbruikt wordt, zal aan het elektriciteitsnet worden geleverd.

Op een terrein bij Schiphol wil de ontwikkelaar Solar Energy Works een zonnepark van 15 megawatt bouwen. Dat zal voor Nederlands grootste luchthaven nog niet voldoende zijn om alle activiteiten CO2-neutraal te maken.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Cochin International Airport | Foto: Cochin International Airport

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie