Schaliegas vervuilender dan gedacht

Schaliegas vervuilender dan gedacht

07-01-2013 13:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers is gebleken dat er meer van het broeikasgas methaan vrijkomt bij schaliegasboringen dan gedacht.

Onderzoekers van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en de University of Colorado hebben hun voorlopige resultaten gepubliceerd in Nature. Uit het onderzoek bleek dat 9 procent van het broeikasgas methaan vrijkomt, terwijl dat maar 3,2 procent mag zijn.

Schalieboren is een techniek waarbij onder hoge druk zand, water en chemicaliën in de grond worden gepompt. Hierdoor komt vastzittend gas los. De techniek wordt zowel geprezen als afgekeurd vanwege het milieu. Zo zijn de gebruikte chemicaliën bij de boringen omstreden.

Schaliegas zou echter goed zijn voor het milieu, omdat bij de verbranding van schaliegas minder CO2 vrijkomt dan bij kolen. Een andere groep wetenschappers van Environmental Defense Fund en Princeton University stelde in april vast dat deze milieuvoordelen alleen opgaan als er niet meer dan 3,2 procent van het methaangas vrijkomt.

DuurzaamBedrijfsleven.nl publiceerde eerder een uitgebreid artikel over schaliegas, waarin de voor- en nadelen worden besproken.

Twijfel

Door onderzoeken met verschillende uitkomsten is er twijfel ontstaan. Het onderzoek van NOAA en de University of Colorado is een vervolg op een studie van hetzelfde team. Toen beweerde dezelfde wetenschappers dat in een ander gebied slechts 4 procent van het methaangas vrijkwam.

De twee onderzoeken van NOAA zijn echter maar een klein deel uit van het totaal. Zo bleek uit een ander onderzoek van de Environmental Protection Agency dat in 2009 slechts 2,4 procent van het methaangas was vrijgekomen in de atmosfeer.

Bron: Businessgreen

Foto: Conanil

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie