Slimme radar neemt grote bezwaren tegen windparken weg

radar

21-08-2015 13:37 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse bedrijf Aveillant heeft een holografische radar ontwikkeld. Het systeem filtert verstoringen van windparken effectief weg, waardoor windparken bijvoorbeeld dichter bij luchthavens kunnen worden geplaatst.

Het radarsysteem van Aveillant monitort het omringende luchtruim continu als geheel en zeer precies. Met slimme software filtert het systeem signalen die weerkaatsen op bijvoorbeeld windmolens uit de radarbeelden. Aveillant verkleint zo de minimumafstand tussen windparken en (militaire) vliegvelden.

Nadat Aveillant eerder een systeem presenteerde dat een omtrek van 9 kilometer kan monitoren, presenteert het bedrijf nu een versie die een straal van 75 kilometer bestrijkt. Daarmee kunnen windprojecten op zee, die eerder afketsten vanwege bezwaren met betrekking tot veiligheid, alsnog doorgang vinden.

Draaien of stilstaan

De luchtverkeersleiding op vliegvelden is voor het begeleiden van piloten in het luchtruim grotendeels afhankelijk van radars. Windmolens verstoren reguliere radarbeelden, met als gevolg dat er grote ‘verboden zones’ bestaan waar geen winparken ontwikkeld mogen worden. Een Franse ontwikkelaar loste dit probleem eerder al deels op door molenwieken van stealth-technologie te voorzien.

Waar conventionele radars ronddraaien en met elke ronde het radarbeeld ‘updaten’, bestrijkt het systeem van Aveillant zijn gehele gebied in een keer. Daardoor kan de radar objecten als stilstaande windturbines en zwermen vogels beter onderscheiden van lijnvluchten en mogelijk vijandige vliegtuigen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Aveillant, Cambridge News | Foto: Official U.S. Navy Page, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie