Stroom in Kenya 20 goedkoper dankzij aardwarmte

rotsen

25-08-2015 10:08 | Door: Thijs ten Brinck

Kenya heeft de ambitie om binnen twee jaar 5.000 megawatt aan geothermiecentrales in bedrijf te hebben. Daarmee krijgen meer Kenyanen toegang tot het elektriciteitsnet en dalen de tarieven.

Dankzij de ingebruikname van een 280 megawatt grote elektriciteitscentrale op aardwarmte in december 2014, daalde de elektriciteitsimport van Kenya in de eerste helft van 2015 met 50 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In de eerste zes maanden van 2014 importeerde Kenya nog 57,9 miljoen kilowattuur uit buurlanden Uganda en Ethiopië. Dankzij de gedaalde import daalden de stroomprijzen in de eerste helft van dit jaar met 20 procent.

Verviervoudiging capaciteit

De helft van de 2,3 gigawatt aan opwekcapaciteit in Kenya bestaat op dit moment al uit geothermiecentrales. In 2017 moet de capaciteit aan geothermiecentrales groeien tot 5 gigawatt. In het Afrikaanse land heeft nu 32 procent van de bevolking toegang tot elektriciteit. In 2020 moet dat aandeel zijn opgelopen tot 70 procent.

Munich Re verzekerde eerder deze maand de boringen voor acht nieuwe geothermieprojecten in Kenya.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ESI-Africa, SeeNews | Foto: Franco Folini, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie