Consumentenbond: kwaliteit zonnepanelen vrijwel altijd prima

zonnepanelen

25-08-2015 12:12 | Door: Thijs ten Brinck

Wie van plan is zonnepanelen aan te schaffen is bij vrijwel alle leveranciers, uit Europa en China, verzekerd van prima kwaliteit. Dat claimt de Consumentenbond in een artikel in de Volkskrant.

De Consumentenbond heeft samen met andere consumentenorganisaties uit Europa veertien zonnepanelenfabrieken geïnspecteerd. De bond signaleert een 'duidelijke trend naar meer en betere kwaliteitscontroles' en kan de panelen van nagenoeg alle geïnspecteerde fabrikanten aanbevelen, schrijft de Volkskrant.

Europa en China

Van de geïnspecteerde fabrieken bevindt 40 procent zich in China. Overige producenten werken vanuit andere Aziatische landen, Europa en Noord-Amerika.

De controles hebben geen substantiële kwaliteitsverschillen tussen de Chinese producenten en de fabrieken uit westerse landen aan het licht gebracht. Volgens de Consumentenbond maken veel Chinese fabrikanten gebruik van machines uit Europa. Diverse Europese fabrikanten gebruiken op hun beurt veelal uit China geïmporteerde zonnecellen in de eigen modules.

Toegang geweigerd

De consumentenorganisaties kregen geen toegang tot de fabrieken van de Amerikaanse fabrikant Rec Solar en de Chinese fabrikanten Yingli, Trina en Hanergy. Over de zonnepanelen van deze producenten kan de Consumentenbond dan ook geen oordeel vellen.

Hanergy is de producent van de zonnepanelen die door Ikea verkocht worden. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Volkskrant | Foto: Wannes Verhoogen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie