Essent en Alliander geven geld voor filemijden op stroomnet

stad van de zon

26-08-2015 09:45 | Door: Thijs ten Brinck

Energiebedrijf Essent en netbeheerder Alliander gaan in Heerhugowaard het elektriciteitsnet van de toekomst testen. Huishoudens kunnen tot € 100 per jaar verdienen door flexibeler stroom te verbruiken.

Met het toenemende aantal zonnepanelen en elektrische auto’s wordt het drukker op de stroomnetten in Nederlandse wijken. In plaats van fysiek te investeren in grotere netcapaciteit hopen Alliander en Essent met ‘filemanagement’ de vraag en het aanbod beter te voorspellen en liefst ook te sturen.

Samen met techbedrijf IBM testen de Nederlandse energiebedrijven in Heerhugowaard technologie en software om het stroomverbruik in wijken beter te managen. Een deel van het bespaarde geld komt terug bij de 200 huishoudens die aan de proef meedoen.

Demand side management

Huishoudens kunnen in de pilot apparaten als elektrische boilers en warmtepompen laten aanpassen, zodat ze zoveel mogelijk aanslaan als er in de wijk veel zonne-energie wordt opgewekt.

Afhankelijk van de bijdrage van de huishoudens aan de stabiliteit op het elektriciteitsnet, is er per jaar € 100 euro te verdienen. De resultaten van de proef moeten ook voor de rest van Nederland helpen het stroomnetbeheer betaalbaar te houden.

Smart grids

Systemen zoals nu in Heerhugowaard bij huishoudens toegepast zijn, zijn ook bij bedrijven in opmars. Voor ondernemers is er via de demand side management-concepten van start-ups als Peeeks, Capacity Energy en Kiwi Power geld te verdienen door het afvlakken van pieken in het stroomverbruik en het aanbieden van regelbaar vermogen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Alliander, Essent | Foto: Alliander, Essent

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie