Total stopt met kolen en is op een na grootste in zonne-energie

Total

26-08-2015 12:12 | Door: Thijs ten Brinck

De Franse oliegigant Total heeft zijn laatste belang in de steenkoolindustrie afgestoten. Total zet volop in op zonne-energie en aardgas, als duurzamer alternatief voor kolen.

Met de verkoop van een mijn in Zuid-Afrika is Total al zijn productiecapaciteit voor steenkool kwijt. Het Franse bedrijf bouwt zal zich voor het einde van 2016 ook volledig uit de handel in kolen terugtrekken.

“Eind 2016 zijn we een steenkoolvrij bedrijf, dat is een kwestie van strategie en geloofwaardigheid”, zegt Patrick Pouyanné, CEO van Total. “We kunnen niet claimen oplossingen te bieden voor klimaatverandering als we tegelijkertijd ook steenkool verkopen.”

Aardgas en zonnepanelen

Total is via zijn dochterbedrijf SunPower een grote speler in de markt voor zonne-energie. Naar eigen zeggen is SunPower wereldwijd de op een na grootste ontwikkelaar van zonprojecten. In juni 2015 kondigde Total aan een zonnepark van 800 megawatt in Bolivia te willen bouwen. Via SunPower is Total ook grootaandeelhouder van de zonnepanelen-yieldco 8point3.

Aangaande de fossiele activiteiten kiest Total, net als concurrent Shell, in toenemende mate voor aardgas. De CO2-impact van aardgas is kleiner dan die van olie en slechts de helft van die van steenkool. De helft van Total’s productiecapaciteit bestaat inmiddels uit gasprojecten.

Samen met Shell, BP en Statoil lobbyt Total voor een hogere prijs op CO2-uitstoot. Dat helpt volgens de bedrijven klimaatverandering tegen te gaan. Maar CO2-beprijzing verbetert ook de concurrentiepositie van aardgas ten opzichte van steenkool.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Total, World Coal | Foto: smerikal, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie