Enorme potentie getijdenenergie wordt niet benut

Enorme potentie getijdenenergie wordt niet benut

14-01-2013 13:42 | Door: Lieuwe Jan Hettema

Getijdenenergie kan een belangrijke rol in de toekomst spelen, melden Britse wetenschappers. In Nederland is nog maar één onderwaterturbine actief. 

Volgens wetenschappers kan in het Verenigd Koninkrijk meer dan twintig procent van de totale elektriciteitsvraag opgewekt worden door getijdenenergie. Door de voorspelbaarheid van getijden is het ook betrouwbaarder dan windenergie, beweren de professoren van de University of Southampton en National Oceanography Centre in hun onderzoek.

Nu het bedrijf MeyGen heeft aangekondigd een installatie te bouwen die 40 megawatt aan elektriciteit opwekt, verwachten de onderzoekers een doorbraak. Ook het besluit van de Europese Unie om £30 mln (€36 mln) voor twee Britse projecten beschikbaar te stellen, speelt een rol.

Langzame start

In Nederland is onder andere Oranjewoud druk bezig met het realiseren van projecten voor het opwekken van getijdenenergie. “We hebben veel projecten in de planning staan,” laat ingenieur Wouter Truffino weten. Zoals bij de Oosterscheldekering, waar Oranjewoud samen met zusterbedrijf Strukton en Torcardo onderwaterturbines wil plaatsen. Met 5 meter per seconde zijn de getijden daar namelijk het krachtigste ter wereld.

“Energie halen uit water zit in Nederland in een relatief beginstadium, maar het potentieel voor getijdenenergie is enorm,” zei Truffino vorig jaar al in een interview. Op dit moment loopt er alleen een pilot van het bedrijf Torcardo bij de Afsluitdijk. Volgens Torcardo focust de overheid zich te veel op de goedkoopste vormen van energie: wind en biomassa. Voor nieuwe innovaties lijkt weinig ruimte te zijn.

Bron: BBC

Foto: Peter Daems via Flickr.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Lieuwe Jan Hettema

Freelance journalist, schrijver en redacteur. "Er vinden wereldwijd veel duurzame ontwikkelingen plaats. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden en om met goede voorbeelden te komen, zodat deze ontwikkelingen worden opgemerkt."Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie