Europese landen investeren niet energie-efficiënt

Europese landen investeren niet energie-efficiënt

14-01-2013 12:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

EU-landen investeren vaak niet energie-efficiënt. Als overheden projecten steunen om energie te besparen, wordt vaak niet gekeken wat die investeringen financieel opleveren.

Soms verdienen dergelijke subsidies zich pas terug na 150 jaar. Dat is niet verstandig. Dat stelt de Europese Rekenkamer in een rapport dat maandag is gepubliceerd. De rekenkamer controleert de besteding van Europese middelen. De EU droeg sinds 2000 met bijna 5 mrd euro bij aan nationale maatregelen voor energie-efficiëntie.

Bij veel investeringen speelt het besparen van energie (en dus geld) geen hoofdrol. Het is hooguit een doelstelling van tweede rang, aldus de rekenkamer. In de regel zijn de kosten, bijvoorbeeld voor isolatie, te hoog in verhouding tot de besparing aan energie.

Als van een openbaar gebouw deuren of ramen worden vervangen of daken en muren geïsoleerd, is de verwachte terugverdientijd gemiddeld 50 jaar. Dat is te lang, aldus het rapport. Vaak is het niet eens de bedoeling dat een gerenoveerd complex nog zo veel jaren blijft bestaan.

De Europese Rekenkamer concentreerde zich op de situatie in Tsjechië, Italië en Litouwen. Deze landen ontvingen de afgelopen jaren het meeste geld uit Brussel voor de verbetering van de energie-efficiëntie.

Bron: ANP

Foto: TPCOM

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie