Bouw Nederlands grootste zonnepark op Ameland begonnen

zonnepanelen

27-08-2015 12:11 | Door: Thijs ten Brinck

Op Ameland is de aanleg van een zonnepaneleninstallatie met een vermogen van 6 megawatt begonnen. Daarmee dekt het Waddeneiland vanaf 2016 het volledige stroomverbruik van alle inwoners.

Ameland wil in 2020 volledig energieneutraal zijn. Alle stroom, maar ook alle warmte die de inwoners van het eiland gebruiken moet dan duurzaam op en rond het eiland zelf worden opgewekt.

Met de 23.000 zonnepanelen op een oppervlak van 10 hectare zet Ameland een grote stap in het behalen van die ambitie. Over een heel jaar zal het zonnepark alle stroom leveren die de 1.500 huishoudens op Ameland samen jaarlijks verbruiken.

Projectontwikkelaar Solarcentury, energiebedrijf Eneco, de gemeente en de Amelander Energie Coöperatie werken samen aan de realisatie van het zonnepark. Met de bouw is € 7,4 mln gemoeid.

De grootste?

Toen het project in april 2014 werd goedgekeurd zou het grootste zonnepanelenproject in Nederland worden. Bij oplevering begin 2016 is dat misschien nog steeds zo, maar er zijn inmiddels verschillende projecten die ook een gooi doen naar de titel.

Als de financiering en vergunningen rondkomen dan is een project in Groningen de beste kanshebber. Dat park wordt met 120.000 panelen en 30 megawatt aan opwekvermogen vijf keer groter dan het project op Ameland.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Eneco | Foto: Eneco

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie