Hawaii trekt oneindig duurzame energie van de zeebodem

hawaii

27-08-2015 14:19 | Door: Thijs ten Brinck

De Hawaiiaanse bedrijf Makai heeft een energiecentrale in gebruik genomen die draait op het temperatuurverschil tussen diep en ondiep zeewater.

Voor de kust van Hawaii pompt Makai Ocean Engineering koel zeewater van 670 meter diepte omhoog. In de vernieuwende elektriciteitscentrale komt dit koele water in contact met warm oppervlaktewater.

Uit het temperatuurverschil, ongeveer 20 graden Celcius, wekt Makai in deze pilotinstallatie 100 kilowatt op. Daarmee is het volgens de gouverneur van Hawaii de grootste operationele oceaan-thermische elektriciteitscentrale ter wereld.

Ocean Thermal Energy Conversion

Het duurzame energieconcept van Makai staat bekend als Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC). OTEC is een stabiele energievorm, die gebruikmaakt van het verschil in zeewatertemperatuur op de zeebodem en aan de het oppervlak.

“Deze installatie dient als een testplatform om de prestaties en betaalbaarheid van OTEC-energie verder te verbeteren”, zegt Duke Hartman, vice-president van Makai, op de site Tidal Energy Today. “Wat we hier leren passen we samen met partners toe in een nieuwe generatie commerciële projecten.”

Opschalen

Voor tropische gebieden, met dicht bij de kust diepe zeeën, is OTEC een veelbelovende technologie. De zee werkt hier als een grote opslag voor zonnewarmte. In tegenstelling tot zonnepanelen kan OTEC dag en nacht elektriciteit opwekken. Makai bereidt zich met deze pilot voor op een soortgelijke maar veel grotere centrale van 100 megawatt, ook voor de kust van Hawaii.

De Nederlandse start-up Bluerise zet hetzelfde concept in op Curaçao. Ook daar wordt gewerkt aan een proefinstallatie met een vermogen van 100 kilowatt.

Bekijk een filmpje over Bluerise

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Makai, Tidal Energy Today, KITV | Foto: paul bica, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie