Hoe grijs is uw groene stroom?

Hoe grijs is uw groene stroom?

15-01-2013 11:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Stroom die als groen wordt verkocht is vaak grijs. Een nieuwe internetsite van HIER laat zien hoe groen energieproducenten daadwerkelijk zijn. 

Veel grote energieleveranciers wekken niet zelf groene stroom op, terwijl die wel beweren groene stroom te leveren. “Volksverlakkerij,” volgens Sible Schöne, directeur van HIER. Zijn onderneming heeft een website opgericht waarop de consument kan kijken hoe groen zijn energieleverancier is.

Zo komt volgens de website maar 26,8 procent van de groene stroom van Oxxio uit Nederland. De rest wordt afgekocht met certificaten die oorspronkelijk van Noorwegen zijn.

Echte groene energie

Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) neemt de helft van de Nederlandse huishoudens groene stroom af. Dat staat in sterk contrast met de 10 procent aan duurzame energieproductie die Nederland huisvest.

De energieleverancier Greenchoice erkent dit probleem. “Wij kopen voor een deel Noorse certificaten. We kunnen niet anders, want in Nederland wordt niet genoeg groene stroom opgewekt. We hebben de doelstelling dat binnen vijf jaar alle stroom in Nederland wordt opgewekt,” liet Greenchoice weten.

Dat betekent dat het bedrijf moet investeren in nieuwe windmolens, zonnepanelen en andere vormen van duurzame energie. Op deze manier wordt er bijgedragen aan de verduurzaming van Nederland. Voor de consument houdt dit in dat hij krijgt waar voor wordt betaald: meer duurzaamheid, geen schouderklopje aan de Noren.

Certificaten van oorsprong

Energieproducenten die groene energie verkopen zijn verplicht te bewijzen dat er ergens in Europa daadwerkelijk een bepaalde hoeveelheid groene stroom is opgewekt. Dat moet worden aangetoond via Europese garanties van oorsprong.

Ten eerste is het moeilijk te controleren of er echt duurzame energie is opgewekt. Aan de ene kant is er een markt in certificaten voor garanties van oorsprong en aan de andere kant is er de energiemarkt. De koppeling tussen die twee markten is onhelder.

Ten tweede komen de garanties voor een groot deel uit Noorwegen. Dat land heeft zoveel waterkrachtcentrales dat de energieproductie in beginsel al volledig duurzaam is. Daarom wordt, in tegenstelling tot wat de consument verwacht, niet extra duurzame energie opgewekt met groene stroom. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van faciliteiten die er toch al waren.

“Consumenten moeten ervan uit kunnen gaan dat ze door hun keuze voor [groene stroom] bijdragen aan een grotere productie van groene stroom,” zegt Schöne.

Foto: D.K. Martin

Bron: NOS

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie