Windparken dichtbij de kust 40 procent goedkoper aan te sluiten

windpark

28-08-2015 18:03 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse technologieconcern Siemens brengt een transformatorstation op de markt dat het aansluiten van windparken dicht bij de kust veel goedkoper maakt.

Het nieuwe ‘stopcontact op zee’ van Siemens is zo licht en compact dat het is te installeren op de fundering van een van de windturbines in het park. Die fundering huist daarnaast nog steeds ook de windturbine zelf.

siemens

Siemens heeft het gewicht van de transformator, met een capaciteit van 250 megawatt, teruggebracht tot 630 ton. Dankzij het relatief lage gewicht en kleine formaat, is het inhuren van zwaar materieel niet meer nodig en daalt de installatietijd met 20 procent.

Daarnaast is het concept alleen al door het lage materiaalgebruik voordeliger en is volgens Siemens minder intensief onderhoud nodig.

Biologische afbreekbaar

Een tweede innovatie, die vooral vanuit milieuoogpunt interessant is, is de olie die gebruikt wordt om de elektrische systemen te isoleren en kortsluiting te voorkomen.

Deze olie is biologisch afbreekbaar. Bij een eventueel incident met de transformator is de milieu-impact van een olielek daarmee gering. De gebruikte olie is niet giftig en nagenoeg niet brandbaar volgens Siemens.

Westermeerwind

Siemens claimt dat zijn oplossing de kosten van de aansluiting van near shore windparken, bestaande uit windmolens slechts honderden meters tot enkele kilometers uit de kust, 40 procent goedkoper maakt.

Het Nederlandse windpark Westermeerwind, in aanbouw aan de rand van het IJsselmeer bij Urk en Lemmer, is zo’n near shore windpark. De installatie van de windmolens in het 144 megawatt grote windpark is recent begonnen.

Siemens levert voor Westermeerwind zowel de windturbines als de transformatorstations op land en in het IJsselmeer. De ASN Bank is een van de belangrijkste financiers van dit windpark. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Siemens | Foto: Siemens (side), NHD-INFO (main), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie