Duitse markt voor accusystemen blijft groeien

31-08-2015 09:15 | Door: Thijs ten Brinck

De eerste zeven maanden van 2015 zijn er via het Duitse programma voor ‘thuisgebruik van zonnestroom’ 35 procent meer accusystemen verkocht dan in de zelfde periode vorig jaar.

Scherpe prijsdalingen en effectieve stimuleringsmaatregelen helpen de markt voor kleinschalige stroomopslag in Duitsland snel voorruit. PV Magazine schrijft dat er inmiddels 25.000 accusystemen in gebruik zijn.

“Voor steeds meer bedrijven en consumenten is opslag van zonne-energie een onmisbaar onderdeel van het zelf opwekken van hernieuwbare elektriciteit”, zegt Carsten Körnig, directeur van brancheorgansiatie BSW Solar. “Dit geeft de ondernemers en huishoudens een grotere energie-autonomie en meer controle over stroomtarieven.”

Thuisaccu’s en bedrijfsaccu’s

De Duitse ontwikkelingsbank KfW is sinds 2013 betrokken bij de installatie van twaalfduizend batterijsystemen voor zonne-energie. In dat jaar stelde de Duitse regering een subsidie in om het directe gebruik van decentraal opgewekte elektriciteit te stimuleren.

Dit jaar zijn er veel grote spelers bijgekomen op de accumarkt. Onder meer Tesla, BMW en Daimler jagen de markt aan. Dankzij de accuopslag hoeven de Duitse netbeheerders vooral in de wijken en op eindpunten van distributiekabels minder te investeren in capaciteitsuitbreidingen voor het stroomnet. 

De tegemoetkoming in de aanschaf van accusystemen blijft in Duitsland in ieder geval tot het einde van 2015 beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen tot 30 procent van het aanschafbedrag terugvragen. Körnig denkt dat ook na 2015 de groei zal doorzetten: "Alles wijst erop dat de vraag naar stroomopslagsystemen voor zonnepanelen in de komende jaren verder zal stijgen.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: PV Magazin, GTM | Foto: Tim Fuller, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie