Gelderland krijgt grootste drijvende zonnepark van EU

kassen

01-09-2015 10:24 | Door: Thijs ten Brinck

De Gelderse energiecoöperatie Lingewaard Energie legt in het glastuinbouwgebied Bergerden 1.520 zonnepanelen aan op drijvende platforms. Een uitbreiding tot 6.000 panelen wordt overwogen.

De zonnepanelen komen op een waterbassin, waar tuinbouwbedrijven uit de omgeving besproeiingswater in bufferen. Lingewaard Energie heeft met een onderzoek in samenwerking met de gemeente de haalbaarheid van het project aangetoond. Begin 2016 moeten de drijvende zonnepanelen duurzame stroom leveren aan het net. 

Op het 2,75 hectare grote bassin is ruimte voor 4.500 tot 6.000 panelen. Die ruimte wil de lokale energiecoöperatie graag volledig benutten. De installatie van de 1.520 zonnepanelen ziet Lingewaard Energie dan ook gezien als een eerste fase. 

De Gelderlander schrijft dat het het grootste drijvende zonnepark van Europa zal zijn.

Extra stroomopbrengst

Eerder dit jaar werden in een kleiner project in Groningen al zonnepanelen op het water geplaatst. De start-up SunFloat installeerde daar 54 panelen op drijvende pontons.

Het verkoelende effect en de reflecties van het water geven volgens Sunfloat een extra opbrengst ten opzichte van op land geplaatste zonnepanelen. In het Groningse project draaien de panelen daarnaast ook met de zon mee. Dankzij deze drie voordelen leveren de panelen levert volgens de start-up 25 tot 50 procent extra zonnestroom per jaar.

Of de panelen bij Bergerden zich ook op de zon zullen richten is niet duidelijk. Lingewaard Energie zal op korte termijn verschillende offertes aanvragen voor de installatie van de panelen. In december 2014 haalde de coöperatie via de uitgifte van obligaties al € 130.000 op voor het duurzame energieproject.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: De Gelderlander, Lingewaard Energie | Foto: E. Dronkert, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie