Windpark Gemini praktisch klaar voor eerste windturbines

van oord

01-09-2015 15:44 | Door: Thijs ten Brinck

Offshorebedrijf Van Oord heeft de ‘stopcontacten op zee’ geïnstalleerd voor het windpark Gemini. Ook met de 149 funderingen voor de windturbines zelf is Van Oord over de helft van de werkzaamheden.

De realisatie van het 600 megawatt grote offshore windpark Gemini, 85 kilometer uit de kust bij Schiermonnikoog, loopt volgens schema. De twee 2.500 ton wegende transformatorstations zijn bij het park geïnstalleerd en 77 van de 149 funderingen voor de windmolens zijn geplaatst.

van oord

Nog dit jaar installeert Van Oord de overige 73 funderingspalen. Begin 2016 zal het concern daarop de windturbines zelf plaatsen.

Eigen schepen

Voor de funderingen en de turbines zet Van Oord zijn installatieschip Aeolus in. Voor het leggen van de kabels die de opgewekte windstroom aan land brengen, heeft Van Oord sinds begin dit jaar ook een eigen kabellegger in de vaart. Gemini is voor de zogeheten Nexus de eerste klus.

Van Oord is de hoofdontwikkelaar van het windpark Gemini en ook voor 10 procent eigenaar van het project.

Onderaannemers

Vorige week werd bekend dat het concern het onderhoud van het park voor de eerste vijf jaar na oplevering uitbesteedt aan het Belgische bedrijf Offshore & Wind Assistance (OWA) en het Duitse EWE Offshore Service & Solutions.

OWA zal in die periode de funderingen en kabels onderhouden en beschermen tegen roest en verwering. EWE is verantwoordelijk voor de bedrijfszekerheid van de twee transformatorstations op zee en het enkele exemplaar aan de kust.

De bouw van de ‘stopcontacten op zee’ heeft Van Oord uitbesteedt aan het consortium FICG, bestaande uit de bedrijven Cofely Fabricom, Iemants en CG. Die hebben de twee offshore transformatorplatforms gerealiseerd nabij Antwerpen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Van Oord | Foto: Van Oord

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie