Panasonic investeert in Duitse batterijopslagstart-up

accus

02-09-2015 07:25 | Door: Thijs ten Brinck

Het Japanse techconcern Panasonic is van plan te investeren in de Duitse start-up Younicos. Younicos levert en installeert grote accuopslagsystemen.

Panasonic heeft 20,5 procent van de markt voor lithiumaccu’s in handen. Daarmee is het Japanse concern de grootste fabrikant in deze snel groeiende markt.

Panasonic heeft de Duitse mededingingsautoriteit gevraagd of het bezwaren ziet in een samenwerking of ‘fusie’ met het veel kleinere Younicos. Dat schrijft de Duitse site PV Magazine.

Younicos combineert accu’s tot grotere stroomopslagsystemen, die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden. De accusystemen helpen het voltage en de wisselspanningsfrequentie op het stroomnet stabiel te houden, functies die voorheen door kleine generators op fossiele brandstoffen werden vervuld.

Megabatterijen

Panasonic zelf wilde bij PV Magazine niet reageren op het bericht. Younicos stelt dat het bedrijf in gesprek is met meerdere ‘strategische partijen uit binnen en buitenland’.

Younicos heeft grote groeiplannen. Het bedrijf zegt 4.000 megawatt aan opslagprojecten in de pijplijn te hebben, voor de komende vier jaar. Daarvoor zoekt het, naast groeikapitaal, ook 150 nieuwe werknemers.

De in 2005 opgerichte start-up heeft tot nu toe 100 megawatt aan accuprojecten geïnstalleerd. Daaronder veel projecten in het thuisland maar bijvoorbeeld ook een 6 megawatt-installatie in Groot-Brittannië.

Younicos is in deze markt een concurrent van het Amerikaanse AES. Dat bedrijf installeert in Zeeland een accusysteem met een vermogen van 10 megawatt, ook om het stroomnet te ondersteunen.

Bekijk een video over Younicos:

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: PV Magazine, Younicos | Foto: Younicos

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie